Je hebt je droomhuis gevonden. De prijs past in je budget en je bent klaar om te bieden. Maar… wist je dat er naast de koopsom nog allerlei extra kosten bij het kopen van een huis komen kijken? Deze kosten worden vaak vergeten, maar kunnen flink oplopen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.
De bekende kosten bij een huis kopen
Veel huizenkopers houden bij het opstellen van hun budget al wel rekening met een aantal standaardkosten, zoals makelaarskosten of een eventueel bedrag dat je moet overbieden om het huis te bemachtigen. Dat zijn logische uitgaven die direct aan de koop zijn gekoppeld. Maar daarnaast zijn er ook minder zichtbare kosten die vaak over het hoofd worden gezien en juist die kunnen flink aantikken.
Neem de extra kosten van een huis kopen mee in je berekening
Om verrassingen te voorkomen, is het slim om een aparte post in je budget te reserveren voor de extra kosten. Dan heb je alleen wel een indicatie nodig hoe groot dit bedrag moet zijn. De meeste voorkomende kosten en het bedrag heb ik hieronder toegelicht.
1. Overdrachtsbelasting
Koop je een bestaande woning? Dan betaal je in de meeste gevallen een klein percentage overdrachtsbelasting over de aankoopprijs.
2. Notariskosten
De notaris regelt de overdracht van de woning én stelt de hypotheekakte op. Denk hierbij aan kosten voor:
- De leveringsakte
- De hypotheekakte
- Inschrijving in het Kadaster
3. Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
Voor het afsluiten van je hypotheek betaal je advies- en bemiddelingskosten aan je hypotheekadviseur of bank.
Tip: deze kosten mag je vaak deels aftrekken van je belasting.
4. Taxatiekosten
Voordat de bank akkoord gaat met je hypotheek, willen ze weten wat de woning waard is. Je laat dus een taxatierapport opstellen.
5. Bouwkundige keuring (optioneel, maar slim!)
Wil je zeker weten dat je geen huis met verborgen gebreken koopt? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren. Dit kost wat, maar kan je veel ellende besparen!
6. Kosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
Als je kiest voor NHG, betaal je een eenmalige premie over het hypotheekbedrag. In ruil daarvoor krijg je meer zekerheid én vaak een lagere rente.
7. Kosten voor inschrijving in het Kadaster
Deze worden meestal meegenomen bij de notariskosten, maar het is goed om te weten dat ook hier een klein bedrag voor gerekend wordt.
Extra kosten aankoop huis berekenen: mijn advies
Wil je weten hoeveel je écht kwijt bent aan de extra kosten bij het kopen van een huis? Houd dan globaal rekening met ongeveer 8% van de koopsom. Dat lijkt misschien veel, maar met een goede voorbereiding, weet je wat je ongeveer kan verwachten.
Bijvoorbeeld: Je koopt een woning van €350.000. Dan moet je rekening houden met ± €28.000 aan bijkomende kosten.
Denk vooruit: ook na de overdracht zijn er kosten
Veel kopers denken dat alle kosten stoppen zodra de woning is overgedragen, maar ook gedurende en na de sleuteloverdracht ontstaan er nog extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Kosten voor het aansluiten van internet en tv
- Gemeentelijke belastingen en heffingen (rioolheffing, afvalstoffenheffing)
- Verzekeringen (inboedelverzekering, opstalverzekering, overlijdensverzekering)
- Kosten voor het overzetten van energiecontracten
- Eventuele verbouwingen
- Het vervangen van sloten
Zeker bij oudere woningen kunnen onderhoudswerkzaamheden zich opstapelen, maar vaak zijn de kosten bij deze huizen wel goed te bepalen!
Ontdek ons aanbod!
Had jij een huis op het oog maar is het net verkocht? Ontdek ons woningaanbod in Breda of neem een kijkje bij de huizen die binnenkort in de verkoop gaan. Wellicht dat daar wat voor je tussen zit! Als aankoopmakelaar kijk ik graag mee wat ik voor je kan betekenen.
Slim je extra kosten aankoop huis plannen?
Bij Makelaar in Breda kijken we verder dan alleen de woning. We nemen alle extra kosten van de aankoop van een huis met je door, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Wel zo prettig, toch? Nieuwsgierig wat er voor jou mogelijk is? Neem gerust contact met ons op. Ik help je graag met helder advies en een duidelijke berekening op maat.